Onthulling Vickers Wellington monument in Oosterwolde

 

Op donderdag 18 april zal om 13:00 uur bij de kruising van de Heymansweg en de Duinkerkerweg in Oosterwolde een monument worden onthuld ter nagedachtenis aan de neergestorte Britse Vickers Wellington bommenwerper in de Tweede Wereld Oorlog met een Tsjecho-Slowaakse bemanning. Hierbij zijn vier bemanningsleden omgekomen. Twee zijn krijgsgevangen gemaakt en hebben de oorlog overleefd.

Bij deze plechtigheid zullen de ambassadeur van Tsjechië, Z.E. René Miko en de burgemeester van Oldebroek, mevrouw Tanja Haseloop aanwezig zijn. Evenals militairen van de Tonnetkazerne en het Vuursteuncommando van het Artillerie Schietkamp (ASK).

De Gemeente Oldebroek is momenteel bezig met het vervaardigen van monumenten die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Er worden totaal twaalf monumenten gerealiseerd. Op dit moment wordt er nog aan acht gewerkt.

Bent u veteraan en wilt u deze plechtigheid ook bijwonen, dan wordt u verzocht in het veteranenkostuum of net kostuum met baret en grootmodel onderscheidingen uiterlijk 12:45 uur op de kruising aanwezig te zijn.

Van deze onthulling zullen opnamen gemaakt worden door TV Gelderland en SBS 6 en de plaatselijke media.

Foto: Henk Graas
Grafzerken van de omgekomen bemanning op de begraafplaats in Oosterwolde, Gelderland

 

Aanvullende informatie voor 18 april in Oosterwolde

 

Onlangs hebben wij u geïnformeerd over de onthulling van het monument ter nagedachtenis van de neergestorte Vickers Wellington bommenwerper op 16 oktober 1940 in Oosterwolde. Wij hebben aanvullende informatie voor u over de onthulling van de Oranjevereniging Oldebroek.

Parkeren
U kunt parkeren op het St Nicolaasplein, te Oosterwolde, bij de kerk. Vervolgens kunt u aan de achterzijde het plein te voet verlaten en rechtsaf de Duinkerkerweg volgen. Na ongeveer 650 meter bereikt u de kruising Duinkerkerweg, Heijmansweg. Wees op tijd. U wordt uiterlijk om 12:45 uur verwacht op boven genoemde locatie.

Deelnemende eenheden/groepen
Afvaardigingen van groep acht van vier basisscholen uit de gemeente Oldebroek,  de Regenboog-school, de Timotheüs-school, de Eben Haezer-school uit Oldebroek en de Wegwijzer uit Oosterwolde. Namens Defensie zijn er eenheden van de Tonnetkazerne en het Artillerieschietkamp op ’t Harde en een afvaardiging van de luchtmacht aanwezig.

Programma
De ceremonie begint om 13.00 uur  na de toespraak van de burgemeester van de gemeente Oldebroek, mevrouw Tanja Haseloop, gevolgd door Z.E. René Miko, Ambassadeur van Tsjechië. Daarna zal de “Last Post geblazen" worden geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en aansluitend de Reveille. Tijdens de Reveille worden de Nederlandse en Tsjechische vlag gehesen . Daarna wordt het gedenkteken/monument onthuld en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen, en de mogelijkheid om de andere acht gedenktekens/monumenten te bezichtigen. Ook staat er bij het monument een aanhanger met gevonden resten van de neergestorte bommenwerper.

Dress-code
Veteranen in: Veteranentenue ( met grootmodel onderscheidingen en baret
Actief dienende militairen: DT tenue met groot model onderscheidingen
Burger genodigden: gepaste kleding met eventuele onderscheidingen.
Werkgroep monumenten: strak in pak met eventuele onderscheidingen.