Lezing Kolonel Hans van Dalen over CMBI in Noord Iraq

 

Op donderdag 14 september 2023 kwamen weer een 40 tal oud-defensiemedewerkers af op de lezing van kolonel Hans van Dalen in restaurant De Haas in Elburg. Van Dalen heeft in het afgelopen jaar leiding gegeven aan het CMBI ( Capacity Building Mission Iraq) en was zijn zesde uitzending.

De Alpha Compagnie van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard was de laatste Nederlandse rotatie van deze missie. Naast het beveiligen van Erbil Air Base stond de compagnie  gereed als QRF (Quick Reaction Force) en vervoerden militaire adviseurs door Koerdistan. Nederlandse eenheden hebben samen met Amerikaanse collega’s sinds januari 2021 deelgenomen aan deze missie, die op 1 mei 2023 werd overgenomen door eenheden uit Estland.

Ons adviseursteam samengesteld uit officieren van diverse NATO landen overlegden met Koerdische officieren over veiligheidsaspecten.  De Engelse voertaal leverde soms onderling problemen op. Voor contacten met de Koerden werden tolken ingezet. Overleg werd meestal met Koerdische generaals gevoerd. Maar iedere Koerdische stam heeft zijn eigen leger en waren de belangen meestal niet wederzijds, wat de samenwerking onderling bemoeilijkte.

Ver vooruitplannen leverde regelmatig problemen op en zo kwam je steeds weer voor verrassingen te staan. Afspraken die gemaakt waren, werden plots geweigerd of vervielen zonder opgaaf van redenen. Terugkijkend op onze aanwezigheid hebben met de militairen van het Korps Mariniers en de Landmacht voor een goede bijdrage gezorgd aan de stabilisering in Noord Iraq.

De Nederlandse krijgsmacht neemt nu nog deel aan de capaciteitsopbouwmissie NMI (NATO Mission Iraq) en heeft stafofficieren in Bagdad en Koeweit. Zo helpt Defensie de Irakezen bij het verder professionaliseren van de veiligheidssector..