Een 40 tal MMP leden aanwezig bij lezing Wageningen 45

 

Op donderdagmiddag  9 november 2023 kwamen ongeveer een 40 tal MMP leden bijeen om naar de lezing “Wageningen 45”  van mevrouw Tanja Haseloop te luisteren. Naast haar functie als burgemeester van de gemeente Oldebroek, is zij ook voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Deze bijeenkomst vond plaats in het Partycentrum De Haas in de vesting van Elburg.

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 in de volksmond “Wageningen 45” genoemd organiseert een aantal activiteiten die gelinkt zijn aan de capitulatie van het Duitse leger in 1945, waarvan de ondertekening in Hotel De Wereld in Wageningen plaatsvond.

Enkele van  deze activiteiten zijn onder andere een brievenactie voor scholieren, die gestuurd worden naar oud-verzetsstrijders en het bevrijdingsvuur dat op 5 mei vanuit Wageningen door lange afstandslopers naar Elburg en 90 andere dorpen  steden wordt gebracht.

Ook wordt op 5 mei in Wageningen met behulp van gevelbanieren foto’s van verzetsstrijders, onderduikers en gedeporteerden  op muren geprojecteerd. Mevrouw Haseloop gaf verder aan dat het vrijheidsdefilé in de komende jaren er steeds minder WO II veteranen aanwezig zullen zijn, gezien hun leeftijd. Daardoor zal in de toekomst het defilé worden geformeerd met veteranen uit recente conflictgebieden. Voor de aanwezige MMP leden was dit weer een uiterst interessante middag.

Onze volgende bijeenkomst is gepland op donderdag 8 februari 2024 om 15:00 uur in restaurant de Haas in Elburg.

Bent u oud-defensiemedewerker en wilt u onze bijeenkomsten ook bijwonen, wordt dan lid van het MMP Elburg. Kijk voor meer informatie op onze homepage.