Mevrouw Tanja Haseloop houdt een lezing over Wageningen '45

 

Donderdag 9 november heeft het Militair Meeting Point (MMP) weer haar bijeenkomst in restaurant De Haas in Elburg. Mevrouw Tanja Haseloop-Amsing is uitgenodigd om iets te vertellen over het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1945 (Wageningen 45) Deze bijeenkomst begint om 15:00 uur.

Mevrouw Tanja Haseloop is vanaf 2019 burgemeester van de gemeente Oldebroek. Sinds 2021 is zij Voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Voor haar functie als burgemeester van de gemeente Oldebroek was zij eigenaar van THA Managent en Advies en daarvoor wethouder en locoburgemeester van de gemeente Leek.

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Er kwam een einde aan vijf jaar ‘onvrijheid’, een litteken van een oorlog die de hele wereld verscheurd had. Wageningen is sinds die dag, alweer 78 jaar geleden, hét bevrijdingsicoon van Gelderland, Nederland en ver daarbuiten. Hotel de Wereld, het Nationaal Bevrijdingsmonument én het Bevrijdingsvuur zijn (inter-)nationale bakens van eren, herdenken én vieren, door onze bevrijders: de verschilmakers van toen.

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft vanuit Wageningen, de Stad der Bevrijding, de positie en dé kans om jaarlijks aandacht te vragen voor vrede, vrijheid en veiligheid. Door de unieke centrale rol die de stad speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog presenteert Wageningen45 een onderscheidend impactvol programma. Samen met de Gemeente en alle partners en vrijwilligers wordt het capitulatie- en bevrijdingsverhaal al generaties lang doorgegeven.

Video herdenking van 2023: https://www.youtube.com/watch?v=gH40vVTsQJE
Voor meer informatie kijk op: https://www.wageningen45.nl 

Verslag van de lezing: klik hier

Foto: Gemeente Oldebroek